Ayurvedisk Dygnsrytm
Känner du dig tröttare och tyngre under vissa tider på dygnet? Eller som att du har mer energi andra? Inom ayurvedan pratar man om att de olika doshornas egenskaper påverkar oss extra mycket under vissa tider på dygnet.
Inom Ayurvedan delas dygnet upp mellan de tre doshorna vata pitta och kapha. Det betyder att varje dosha har sin tid på dygnet där dess egenskaper domineras. När en dosha dominerar under dygnet ökar också dess egenskaper hos oss alla, oavsett vår grundkonstitution.
Exempelvis styr kaphas tunga och långsamma egenskaper under morgontimmarna, det betyder att de egenskaperna ökar inom oss alla just då. Pittas hetta, förbränning och effektivitet styr mitt på dagen vilket betyder att just de sakerna ökar hos oss just då osv.
Att se dygnet från ett ayurvediskt perspektiv kan göra att vi bättre förstår vad vi behöver och när vi behöver det. Exempelvis när det kommer till sömn, mat och träning. Genom att följa de enkla tipsen nedan kan vi återställa och behålla balans i kropp och sinne. Pröva och se vad som händer hos dig!
SÖMN - GÄLLER FÖR ALLA DOSHSORNA
Vakna senast 6.00 varje morgon för att gå genom dagen med energi och vitalitet. Att vakna senare bidrar till att kaphas egenskaper som tyngd och långsamhet ökar i kropp och sinne. När vi väl vant oss vid att vakna senast 6.00 om mornarna kan vi verkligen känna skillnaden. Sov senast 22.00. Det gäller att ta till vara på Kaphas tyngd och långsamhet. Vi kan till och med börja varva ned redan vid sex om kvällarna om vi har svårt att somna in eller vaknar om natten.
DOSHA FÖR DOSHA
Kapha - är tung, långsam, mjuk och kall. Representerar elementen jord och vatten.
Tid: Dominerar under 06.00-10.00 och 18.00-22.00 på dygnet.
Mat: Ät en liten frukost och middag, gärna en varm sådan. Matsmältningen är ofta långsam och tung under kaphatiderna vilket gör att vi inte behöver så mycket i magen under dessa tider.
Träning: Bästa tiden för träning enligt ayurveda är morgon men kväll går också bra. Kapha mår bra av att röra på sig. Yoga rekommenderas varmt såklart.
Aktivitet: Under den tid av dygnet som kapha dominerar mår vi bra av rörelse, både fysisk och psykisk stimulans. Exempelvis träning, stimulans genom konversationer, promenader och liknande.
Pitta - är varm, intensiv och dynamisk. Representerar elementen eld och vatten.
Tid: Dominerar under 10.00-14.00 och 22.00-02.00.
Mat: Ät din största måltid under lunchen, det vill säga mellan c:a 12.00-13.30. Det är då vår matsmältning (agni = elden) är som starkast. Ge maten tid att smälta genom att vänta c:a 40 minuter efter måltid innan du dricker något. Att dricka till måltiden går självfallet bra.
Träning: Hitta en lugn aktivitet som är svalkande om du tränar under pitta-tiderna, här behöver inte mer hetta, värme och intensitet föras in. Exempel på passande aktiviteter är lugna promenader i natur, simning, yoga och liknande.
Aktivitet: Pitta är väldigt effektiv och målmedveten. Här passar det bra att planera, organisera, starta upp och avsluta. Helt enkelt att få saker gjorda. Om man arbetar på kontor eller annat kan man känna att tiden innan lunch är då man är som mest effektiv och koncentrerad.
Vata - Vata är kall, torr och oregelbunden. Representerar elementen luft och eter.
Tid: Dominerar under 14.00-18.00 och 02.00-06.00.
Mat: Under dagen rekommenderas ett mellanmål om man känner att man behöver det. Matsmältningen är inte speciellt stark under vatas tider men vissa människor kan känna att man behöver en mindre måltid mellan måltiderna. Frukt eller smörgås brukar räcka på eftermiddagen.
Träning: Meditation och allmänt grundande träning om du tränar under vatas tider. Exempelvis lugna promenader i naturen, men se till att behålla värmen.
Aktivitet: Vissa av oss kan känna hur energin avtar efter lunch. Det är tid att vara kreativ, inspirerande och allt det som tillhör vata. Om möjlighet finns kan vi måla, skriva, pyssla eller annat under denna tid på eftermiddagen.