Matsmältning & Ayurveda

Inom Ayurveda är en bra matsmältning viktig för att få en god hälsa. Det är ofta i vår matsmältning som obalanser först uppstår. Här ger jag tips på hur du med små enkla knep kan hjälpa din matsmältning på vägen. 

Tyvärr är det inte vanligt att vi lever med en matsmältning som gynnar vår hälsa, exempelvis med en tarmuttömning som sker per automatik direkt på morgon när vi vaknar, utan hjälpmedel. Ofta känner vi oss för lätta med stark hunger eller för tunga med liten hunger. Det är också vanligt att vissa av oss går på toaletten flera gånger per dag medan andra inte går på toaletten alls – och gör vi det är det på grund av hjälpmedel. Kaffe är en vanlig sådan. Inom Ayurvedan är sinnet direkt kopplat till magområdet. Ett oroligt sinne ger mer än ofta en orolig mage och ett intensivt/stressat sinne ger mer än ofta en likadan mage.

Känn efter hur din matsmältning känns
Håll för dina öron med din tumme och låt resterande fingrar landa på toppen av huvudet. Sitt tyst och lyssna. Vad hör du? Beskriv så fantasifullt som möjligt vad du hör. Exempelvis galopperande hästar, vågor, vind, ingenting och så vidare.

Det är din matsmältning du hör. Våga gissa vad din fantasifulla beskrivning innebär eller kontakta mig.

Olika problem i matsmältningen
När vår matsmältning är alldeles för stark och het (för mycket av doshan pitta) kan den ibland gå över till en slags förbränning där både mat och dryck förbränns från kropp och sinne snarare än smälts. Det betyder att vi tappar den näring vi skulle fått i oss genom mat och dryck, vi kan känna hetta eller inflammation i magområdet, gå med en konstant eller stark hunger/törst och ha en överdriven tarmuttömning.

När matsmältningen snarare är för långsam, trög och tung (för mycket av doshorna vata och/eller kapha) kan den bidra till att slaggprodukter skapas och lagras i kroppen. Dessa slaggprodukter gör att vi kan känna oss tunga och slöa, förstoppade och uppblåsta kring magområdet, ha svårt att eller inte kunna tömma magen alls samt känna oss torra eller lite slemmiga i området.

Generella tips för att få till en god matsmältning!*

  • Morgon: Tag 1 tesked ghee och svälj ned med ljummet vatten på tom mage. Vänta 10-15 minuter innan du äter eller dricker något. Ghee är svalkande och mjukgörande. Hjälper matsmältning och tarmuttömning. Om du har en trött och långsam matsmältning kan du ta upp till 3 teskedar ghee varje morgon. (Passar vata, pitta och kapha.)
  • Dag: Koka vatten, vänta tills det blir drickbart (men inte kallt) och drick i små klunkar under hela dagen. Varmt, kokt vatten renar kropp och magområde, hjälper matsmältning, värmer och mjukar upp samt rensar kropp från toxiner och slagg. (Passar vata, pitta och kapha)
  • Kväll: Innan läggdags, tag 1 tesked ghee och strö en nypa muskotnötspulver ovanpå. Svälj ned med ljummet vatten. Ghee är fortsatt svalkande och mjukgörande här, läkande när det får ligga i magområdet över natten. Muskotnötspulver som hjälper sinnet till lugn och ro för en god natts sömn. (Passar vata pitta och kapha)

*Är du i obalans vänligen följ de råd du fått från din Ayurvediska Läkare eller Hälsorådgivare.

Jasmin Hedlund