Huvudvärk och Ayurveda

Det finns många olika typer av huvudvärk, och de kan behandlas och förebyggas på olika sätt. Här berättar jag om huvudvärk från ett ayurvediskt perspektiv. Jag beskriver vilken typ av huvudvärk som hänger ihop med vilken dosha, konstitution, samt hur du kan förebygga dessa olika typer av huvudvärk. 

Huvudvärk ur ett ayurvediskt perspektiv

Huvudvärk och Ayurveda Huvudvärk - som kan komma i former som migrän, konstanta eller oregelbundna spänningar eller tungt och trött huvud- blir mer och mer vanligt bland människor. Vissa lider av någon slags värk i huvud, nacke, axlar och skulderblad konstant medan den hos andra kommer och går under olika perioder av livet. Ayurvedan söker alltid rotorsaken till vår obalans, i detta fall huvudvärk, och ser obalansen genom de tre doshorna vata pitta och kapha för att komma till bukt med problemet. För att lära dig mer om de olika doshorna, kika in här eller ta del av Eva Forsberg Schinklers videorHär kan du även göra ett enklare test.*

*Tänk på att en ayurvedisk rådgivning alltid är bäst för att få individbaserade råd.

Huvudvärk utifrån de olika doshorna

Vata
Spänningshuvudvärk som inkluderar området från toppen av huvudet till nacke, axlar och bröstrygg. De vanligaste symptomen är spänningar, stelhet samt skarp och oregelbunden smärta som förflyttar sig inom området. Det kan kännas som ett band drar åt runt huvudet.

Detta är faktiskt den vanligaste typen av huvudvärk, ibland så vanligt att vi knappt anser det vara ett problem eller en typ av huvudvärk. Denna typ av huvudvärk grundas i en vata-obalans som kan ha kommit till genom mental och/eller emotionell stress, att göra fler saker samtidigt, oregelbundna rutiner som att äta och sova på olika tider varje dag, torr, kall och lätt diet, förstoppning eller oregelbunden matsmältning och otillräckligt sömn (speciellt då vatasömn klockan 02.00-06.00).

Pitta
Migrän som inkluderar området från toppen av huvudet och ner i hela huvudet, i vissa fall kan spänningar och smärta gå längre ut och ner i övre delen av kroppen. De vanligaste symptom är spänningar, skarp och het smärta som ibland kan kännas brännande och genomträngande. Även ljuskänslighet och generell känslighet i och kring ögon/syn kan förekomma.

Denna typ av huvudvärk grundas i en pitta- (ibland även vata-) obalans som kan ha kommit till genom mental stress, generellt stress som visar sig genom irritation, ilska, humörsvängningar, hetta inuti och utanpå kroppen, matsmältning som är för skarp och het (förbränning) och för lite vila.

Kapha
Sinushuvudvärk som inkluderar området från toppen av huvudet och ner i hela huvudet samt bihålor. De: vanligaste symptom är en förstoppad, tjock, tung och slö känsla i huvudet och sinnet. Ibland kan det förekomma en tröghet och vara slemmigt i bihålor. 

Denna typ av huvudvärk grundas i en kapha-obalans som kan ha kommit till genom trög och långsam matsmältning, slaggprodukter i kroppen av en för långsam matsmältning, tung och kall mat samt dryck och för lite fysisk rörelse.

Råd för huvudvärk utifrån de olika doshorna
 

För alla doshor/konstitutioner
Nästan all huvudvärk uppstår på grund av en mindre bra matsmältning och metabolism. Därför kan det vara bra att känna in och ta en extra titt på hur vår matsmältning och tarmtömning fungerar. Något som vi kan använda oss av oavsett vilken/vilka doshor vi domineras av är att minska på mat som yoghurt, rött kött, ost, rester, processerad mat eller fryst mat, mat i färdiga förpackningar samt ägg. Dessa typer av mat har en sak gemensamt; de är svårsmälta och skapar en mindre välfungerande matsmältning och tarmtömning. Tänk på att:

 • Äta en liten frukost, gärna varm mellan 7.00-9.00.
 • Ät din största måltid mitt på dagen mellan 12.00-13.30 och en mindre middag, gärna varm mellan 18.00-19.00.
 • Gå och lägg dig innan 22.00 och vakna innan 6.00 varje dag.
 • Meditera regelbundet, gärna i kombination med yoga i form av asanas, fysiska positioner, samt pranayama, andningsövningar.

Vata
Balansera denna doshan genom livsstil, mat och dryck. Tänk på att:

 • Skaffa regelbundna vanor och rutiner i din vardag som när du sover och vaknar varje dag, när du äter, när du tränar, när du arbetar, tarmuttömning och annat.
 • Äta varm och lagad mat tillsammans med varm dryck.
 • Ta in mer söta, sura och salta smaker än bittra.
 • Ge dig själv en morgon eller kvällsmassage med varm sesamolja som masseras in med mjuka rörelser över huvud, ansikte, öron, axlar, nacke och bröstrygg. Duscha varmt i 5-10 min efter massage.

Pitta
Balansera doshan genom livsstil, mat och dryck. Tänk på att:

 • Få tillräckligt med vila i din vardag och helg – mindre prestation och mer bara vara.
 • Göra allting med måtta, både arbete, träning, umgänge och annat.
 • Äta lagad mat som kan vara både varm, ljummen eller kall med en kall och svalkande dryck till.
 • Ta in mer söta och bittra smaker, mindre sura, starka och salta.
 • Ge dig själv en morgon eller kvällsmassage med kokosfett/olja som masseras in med lugna rörelser över huvud, ansikte, axlar och nacke. Duscha i ljummet vatten i 5-10 min efter massage.
 • Badda ansikte eller huvud med rosenvatten närhelst du känner dig varm

Kapha
Balansera doshan genom livsstil, mat och dryck. Tänk på att:

 • Skapa regelbundenhet i sömn, mat och träning varje dag.
 • Se till att inte sova för länge eller för mycket, äta bara när du känner hunger och att alltid få tid till motion.
 • Äta lagad och varm mat med varm dryck.
 • Ta in mer bittra, starka och sträva smaker och minska på söta, salta och sura.
 • Ge dig själv en morgon eller kvällsmassage med torrhandskar över huvud, ansikte och om tid tillåter kropp. Olja är valfritt (kan vara skönt ibland men då i liten mängd). Detta går bra att göra före eller efter dusch om ingen olja används.*

*Observera att torrmassage bara bör användas vid bekräftad kaphadosha. En torrmassage ökar Vata och Pitta och bör inte utföras om du har dominans eller obalans i någon av dessa doshor.

 

Jasmin Hedlund