Förbered för Hösten - Ayurveda

Hösten är på gång, även om många av oss kanske önskar att den ville vänta lite. Men hur vi påverkas av höst och vinter, såväl som övriga årstider, hänger ofta ihop med vår individuella konstitution. Här ger jag lite tips på hur du kan förbereda dig inför höstmörkret utifrån olika konstitutioner – med utgångspunkt i ayurvedan. 

För många känns det tungt, mörkt och kallt när hösten gör sitt intågande. Trots de vackra färgerna framkallar både höst och vinter en djup trötthet, rastlöshet och ibland ängslighet hos många. Dessa känslor är allra vanligast hos en person med vatadominans (höst och vinter är vatas årstid) som ofta ogillar kyla, blåst, vind och allt vad höst och vinter tillför. Det är därför viktigt att börja balansera matsmältning och energi för vata i god tid. Kaphapersoner ogillar precis som vata ofta kyla och blåst. Även om kaphan ofta hanterar detta bättre med energi och vitalitet i behåll kan man behöva balansera matsmältningen, tillföra värme och öka lättheten i kroppen. Pittapersoner, som redan har värmen och hettan i sig, vilket är något som kännetecknar denna dosha, kan tyckas njuta av det kalla, krispiga vädret och faktiskt se till att njuta av den mörka årstiden lite mer än de andra doshorna. Se till att njut om så är fallet.

Känner du igen dig i någon av dessa typer? Skönt! Här kommer lite tips på hur vi som vata, pitta och kapha kan möta framför allt höst men också vinter på bästa sätt! (Och här kan du göra ett enklare test för att få en överblick över din konstitution - vilken/vilka doshor du domineras av).

Vata
Börja gärna så tidigt som möjligt (nu i september, nästa år kanske redan i augusti) med denna kur för energi och vitalitet så att du går in i höst och vinter med ork och lust i behåll. Kuren ger energi, smörjer magen och underlättar matsmältning och tarmuttömning, som är viktigt för vata att hålla regelbunden.:

  • 1 glas morotsjuice
  • 1 tsk ghee
  • 1 tsk honung
  • Svälj ned allt med morotsjuicen på morgon, på tom mage. Vänta 10 min innan frukost.

Eftersom höst och vinter är vatas årstid kommer här en extra kur:

  • Drick varmt, kokt, vatten dagligen, gärna flera gånger om dagen för att behålla och upprätthålla värmen.

Pitta
Fortsätt som vanligt om allt känns som frid och fröjd. Om du känner att du behöver, börja i september/oktober med denna lilla kur:

  • Tag 1 glas druvjuice varje eftermiddag för den goda smakens skull och energin den ger långsiktigt. Dricks på tom mage som ett mellanmål.

Kapha
Börja i september månad med följande kur för att behålla värme, lätthet och rörelse även under mörker och kyla.

  • Tag 1 liter vatten och lägg i några skivor färsk ingefära.
  • Låt koka upp.
  • Häll i termos och drick under dagen.
  • Ibland är det gott att ha i lite citronsaft också, helt efter egen smak.
Jasmin Hedlund