Ayurvediska Vintertips

Hösten är här sedan ett tag och vintern närmar sig. Det betyder ofta mörker, kyla, regn, blåst och snö. Har vi tur tittar solen fram under några timmar varje dag. Vissa av oss påverkas mycket av hösten och vintern medan andra inte känner av skiftet och årstiden lika mycket. Här ger jag dig mina bästa vintertips mot bland annat trötthet, försämrad matsmältning samt stress!

Mycket har just nu att göra med vilken dosha, vår konstitution inom ayurvedan, (vata, pitta eller kapha) vi styrs av. Oavsett vilken/vilka av doshorna du har mest av i din konstitution kan du använda dessa vintertips. De är till för alla och kan göras en i taget eller alla på en gång. Meningen med vintertipsen är att vårda och underlätta de saker som ofta hör ihop med höst och vinter. Exempelvis trötthet, tyngd, mindre lust, stelhet och krämpor, stress, ångest och oro i vissa fall en långsammare matsmältning.

Som vanligt, för att få individuell hjälp anpassad endast för dig kom på en ayurvedisk hälsorådgivning!

Trötthet och tyngd i kropp och sinne
Drick en blandning av ingredienserna nedan morgon eller eftermiddag under 100 dagar. Moroten innehåller C- och D vitamin, honungen ger energi enligt ayurvedan, när det intas i lagom mängd. Ghee ger också energi, den lättar upp och smörjer kropp och sinne.

  • 1 glas morotsjuice (köpt ekologisk eller pressad själv)
  • 1 tsk honungsx
  • 1 tsk ghee

Matsmältning och stelhet
Svälj bockhornsklöver samt ajwain med vatten enligt nedan, utan att tugga. Bör intas efter måltiderna lunch och middag. Bockhornsklöver och ajwain är fiffiga frön då de är så mångsidiga. De hjälper inte bara matsmältning och tarmtömning, som vanligtvis blir lägre under höst och vinter, de smörjer också leder och muskler samt bidrar till att behålla cirkulation och värme.

  • 1 glas vatten
  • 1tsk bockhornsklöver
  • 1tsk ajwain

Stress (oro, ångest)
Att ta reda på orsaken och roten till problemen är såklart bästa kuren. Men här kommer några tips du säkert känner igen, som kan hjälpa dig må lite bättre.

  • Daglig Abhyanga (självmassage) med varm sesamolja: Varje morgon eller kväll, massera in varm sesamolja över huvud, ansikte och kropp. Använd dig av hela handen, mjuka och runda rörelser. Börja från toppen och arbeta dig nedåt. Använd rikligt med olja. Ta sedan en varm dusch i cirka 5 min. Kom ihåg att olja alltid appliceras först och sedan dusch och att det är en bra idé att schamponera håret innan vatten kommer på. Det gör det lättare att få ur oljan ur håret. Sesamoljan används ofta inom ayurvedan. Den ger värme, ökar blodcirkulation, vårdar leder och muskler, skador och sträckningar, skapar en hinna över kropp och sinne som är effektiv mot stress, grundar, lugnar och skapar avslappning. Den gör också huden mjuk och levande. Att ge sig själv en daglig självmassage gör under för både ångest och oro. Testa!
  • Värmande och lugnande dryck: Värm upp 1 glas mjölk i kastrull. Häll på kanel och hackade mandlar (utan skal) efter smak. Drick medan det är varmt. Gärna varje kväll innan läggdags. Varm mjölk kan vara något vi kommer ihåg från barnsben. Det ger verkligen en värmande och trygg känsla. Kanelen värmer kroppen, hjälper matsmältningen och grundar. Mandel ger lite konsistens och mycket energi (dock inte så att sömnen påverkas).
Jasmin Hedlund