Ayurvediska Tips mot Trötthet

Tröttheten, den känns ofta som den mörka årstidens epidemi. Många känner sig orkeslösa och har brist på energi. Men det finns faktiskt en hel del tips och trix att ta till för att ta sig ur den värsta trötthetssvackan. Här ger jag pigga tips med utgångspunkt i ayurvedan!

Det är otroligt många av oss som går runt och känner oss trötta, utan energi, livskraft och till och med utmattade utan att riktigt förstå varför. I mitt yrke som ayurvedisk hälsorådgivare och massör träffar jag många människor med just den här känslan - att ständigt vara trött hur de än gör.

I ayurvedan pratar vi om prana - livskraft (energi). Det är viktigt att ständigt hålla livskraften levande även om den kan variera under olika perioder av livet. Ett sätt att göra detta är att se livet genom vår kroppstyp, vata, pitta och/eller kapha. Nedan får du konkreta tips på hur vi kan behålla livskraften under livets alla omständigheter.

Men först, vi kan konstatera att många av de problem (inklusive trötthet) vi västerlänningar upplever beror på att vi inte följer naturens skiftningar. På samma sätt glömmer vi, eller har inte lärt oss att lyssna på våra individuella behov under olika perioder av livet utan följer de värderingar som råder i vårt samhälle angående hur vi ska leva och vad man ska göra. Känner du igen dig? Jag med!

Att leva på detta sätt påverkar oss olika beroende på vilken kroppstyp/konstituion vi har. Vi får olika emotionella och psykologiska reaktioner och även fysiska besvär av att leva lite vid sidan av hur vi borde. Trötthet och utmattning är en av de största reaktionerna.

Mycket runt oss
Sett ur ett ayurvediskt perspektiv lever vi i ett vata-pitta samhälle där vi ofta gör alldeles för många saker utan tid till återhämtning, slarvar med tider för sömn, mat och vila. Vi kommunicerar mer och informeras mer än någonsin genom stora tv-apparater i köpcentrum och på tåg. Affärer som är öppet dygnet runt och arbete på oregelbundna tider gör att vi är aktiva när vi egentligen borde vila. Konkurrens är ett fenomen i skolsystem och vi uppmuntrar ofta målinriktning och effektivitet både hos barn och vuxna. Du känner kanske igen detta; ju mer vi gör desto bättre uppfattas vi.

Trötthet och utmattning orsakas av en vilja större än kroppen klarar fysiskt.

Vi behöver lära oss att bara vara genom att medvetet välja att engagera oss i aktiviteter som lugnar och hjälper oss att slappna av.

Tips för ökad livskraft

 • Meditation och avslappning - Sitt ned på golvet, på en kudde/ett bolster eller på en stol. Sitt med en stolt hållning. Slut ögonen. Händer på knän eller ben. Andas in och ut genom näsan. Sitt här i stillhet och följ dina andetag som kommer och går in och ut genom näsan. Sitt från 2 minuter upp till 30 minuter varje dag.
 • Gå på en massage - för att uppleva en stunds omhändertagande
 • Yoga - Att ta sig tid att lyssna inåt är också ett sätt att hitta livskraft och det kommer genom regelbunden praktik av yoga och meditation samt ayurvedan.

Lev efter din kroppstyp/konstitution, vad behöver du, vad mår du bra av?

Ayurvediska råd för livskraft - vata, pitta, kapha

Morgon:

 • Blanda 1 glas morotsjuice + 1 tsk ghi och 1 tsk honung. Drick morgon på tom mage. Vänta 10 minuter innan intag av mat.
 • Ta lite ghi (kan ibland stavas ghee) på lillfingret, sniffa upp i varsin näsborre morgon som en del av tandborstning och tungskrapning.
 • Gör denna blandning som passar att drickas på morgon speciellt för vata och pitta, men kan också drickas av kapha (utom vid kallt och fuktigt väder):
  • 1.5 dl gammeldags mjölk eko
  • 2 tsk färsk ingefära (riven)
  • 2 färska dadlar
  • 0.5-1 tsk ghi
  • 1 krm kardemumma
  • 1 krm gurkmeja och eventuellt rårörssocker (sharkarasocker) efter smak.
  • Blanda allt i en kastrull, värm försiktigt.
  • Låt sjuda 2 min.
  • Häll upp i en kopp och drick.

Eftermiddag:
Drick 1 glas druvjuice under eftermiddagen. 

Övrigt: 
Vakna senast 7.00 varje dag.  
Gå och lägg dig senast 22.00 varje dag.

Jasmin Hedlund