Ayurveda & Ricinolja

Ricinolja är en vegetabilisk olja som inom ayurvedan har en mängd användningsområden. Här ger Jasmin Hedlund från Health by Jasmin tips på hur denna mirakelolja kan hjälpa bland annat täppta näsor och pigga upp torra fötter.

Ricinolja är en fet, mycket stabil och hållbar olja. Den är ljus och klar samt smaklös till sin natur. Den utvinns ur ricinfrön och är en vegetabilisk olja som används flitigt inom ayurvedan. Likt ayurvedans Ghee-renat smör, är det en suverän produkt att ha i sitt köksförråd.

Ricinoljan har många användningsområden. Den är speciellt bra för vata- och kapharelaterade obalanser och kan användas såväl invärtes som utvärtes. Den sätter igång blodcirkulation i kroppen, hjälper mot torrhet i hud och hårbotten och mot smärta och stelhet i leder. Den används även som rening i behandlingen Pancha-Karma som består av fem olika metoder för att rena och vitalisera kropp och sinne.

Här kommer några förslag på hur du kan använda din ricinolja. Dessa går att utföra under en längre tid och på egen hand.

  • Sömn och sinne: Smörj öronöppningen med ricinolja innan sömn, cirka 30 min innan läggdags. Ricinoljan blockerar ljud, lugnar sinnet och bidrar till avslappning
  • Täppt näsa: Ricinoljan löser upp snor och täppthet. Smörj vardera näsborre med oljan. Se till att den smörjs en bit upp i näsan samt runt näsborrarna. Detta kan göras morgon och/eller kväll varje gång du känner dig täppt.
  • Torra fötter: Smörj fötterna ordentligt med ricinolja. Dra på ett par sockor. Gör detta lagom till läggdags. Kan göras varje dag under lång tid. Observera att fötterna behöver sköljas av på morgonen.
  • Trötta, torra och irriterade ögon: Tag några droppar ricinolja på fingret och smörj ögat, runt och på ögonlock. Eftersom oljan är väldigt fet är det lämpligast att göra detta kvällstid, gärna lagom till läggdags. Ricinoljan smörjer ögat fritt från torrhet, trötthet och irritation. Inom ayurvedan sägs den även förbättra synen.
  • Menstruationssmärtor och/eller utebliven menstruation: Tag 1 tsk ricinolja och 1 nypa Hing (finns att köpa i ayurvediska butiker). Värm upp olja och hing. Massera sedan in detta över mag- och bukområdet i cirka 5-10 minuter med mjuka och runda rörelser. Duscha därefter i varmt vatten i cirka 10 min. Detta skapar cirkulation och rörelse i området vilket hjälper mot eventuell smärta men också för att menstruationen ska komma igång. Om mensen är helt utebliven, utför proceduren tills den kommer igång.
  • Öronvax: Tag en droppe ricinolja i örat. Oljan löser upp vaxet.
kelly-sikkema-475112-unsplash.jpg
Jasmin Hedlund