Möt Sommaren med Ayurveda

Landa i sommaren

patrick-fore-362584-unsplash.jpg

 

Oavsett vilken dosha (dynamisk kraft/energi) Vata, Pitta och Kapha vi består av så mår vi oftast alltid bra av att följa skiftningar som sker naturligt runt omkring oss. Dygnet och årstiderna är två sådana. Här kommer du få lära dig möta sommaren med ayurveda. 

Pitta är varm, het och skarp till sin natur. Det visar sig ofta som en högre kroppstemperatur rent generellt, värme som kommer och går, rödhet i huden vissa med solkänslighet, skarphet i sinnet där intellekt är viktigt att få tillfredställt, hög förbränning och ämnesomsättning. Pitta vill göra, prestera och gå framåt gärna med hjälp av planering och struktur. 

För att kunna landa i sommaren på bästa sätt behöver vi, som vanligt inom ayurvedan, tillsätta det motsatta till varje egenskap som representerar pitta. Detta kan du göra oavsett om du är dominerad av pitta eller ej. Vill du få din dosa och eventuell obalans bekräftad, välkommen till mig som ayurvedisk hälsorådgivare. 

Tips på hur du går tillväga

  • Svalka genom mat och dryck
  • Ät ordentligt och ditt största mål mitt på dagen
  • Maten ska vara sval, kall, mjuk och med smaker som söt, bitter och sträv
  • Vakna senast 6.00 varje morgon och sov senast 22.00 varje kväll för att behålla energi och vitalitet under dagen
  • Skapa aktiviteter och träning som är svalkande för kropp och sinne. Promenader utomhus, i vatten, i naturen
  • Minska på heta, starka och sura smaker i mat och dryck samt för mycket aktivitet i form av prestation och mål
  • Vila och Återhämtning är viktiga under sommaren

Recept för att svalka under sommaren

Morgon - Bovetegröt

Koka 1.5-2dl bovetegröt med mjölk (ko,ris eller mandel) på svag värme ca 5-10 minuter. Hacka dadlar, persika och mango och lägg på gröten. Toppa med kanel, kardemumma och lite mynta. 

Dag - Couscous sallad

Koka upp couscous (läs på förpackning efter antal). Häll i bunke, tillsätt 1-2tsk ghee och låt svalna. Skiva zucchini, sparris och stek på låg värme tills färdigt, häll i bunken och rör om. Tillsätt paneer (indisk ost finns att köpa färdigt) och svarta oliver. Toppa med koriander. Serveras ljummen till sval. 

Kväll - Lassi innan sömn

1/4 dl yoghurt

1 dl vatten

1/2 tsk sharkara socker

1 tsk rosvatten

1 skivad mango (kan byta ut mot den frukt du önskar)

Mixa tills slät. Dricks och avnjuts långsamt

Njut av sommaren!